Guttetur til Marokko

Guttetur til Marokko. En Land Rover Defender med biodiesel-system. Året er 2011.

Irish liker road trips, men denne gangen var han også med for en annen grunn. Kameraten vår som stilte med bilen har nå fått montert et biodiesel-system fra Bio8, og begge var spent på å teste det. Irish fordi han ser på samme system for vår bil. Underveis ble ulike matoljer testet ut og tanken slukte fornøyd alle sammen.

Det ble intens kjøring de første dagene fra vinterstorm i Skandinavia, til behageligere temperaturer ved Middelhavet. Fra Algericas i Spania tok de ferge til Ceuta, spansk territorie på Afrikansk jord. Etter en natt i Ceuta bar det avsted til grensen, og kryssingen gikk smertefritt bortsett fra at gutta måtte dekke til navnet ”Western Sahara” på kartet som dekket den ene bakruta.
– Det er Marokkansk område var beskjeden.

De droppet Tanger denne gangen og satte kursen rett mot Rabat. Underveis ble de kjent med the overloaders –  mer enn overlastede biler man helst holder avstand fra i tillelle noe skulle falle av lasset.
Det er også betydelig tilstedeværelse av politi kan Irish fortelle. Og møtet med dem var mer enn positivt.
– Politimenn som unnskylder seg når de gir deg en bot for ikke å ha brukt bilbelte – wow! ler Irish.
Et trafikkpoliti stoppet hele trafikken og brukte fem minutter på å forklare retningen de skulle ta videre. Og – Hvor kommer dere fra? Trives dere i landet her? Smil overalt.

Helt fra da kameraten vår tok opp muligheten for å reise til Marokko ifjor var det helt klart at turen skulle gå innom Casablanca og Rick’s Café. Du vet, det berømte stedet fra filmen Casablanca med Humphrey Bogart og Ingrid Bergman, tonesatt med melodien As time goes by.
Ifølge Irish bør man kanskje kle seg litt pent når man entrer stedet. Likevel var det ingen som rynket på nesa da gutta kom inn som svette Indiana Jones-figurer.
Maten var veldig bra – og selvfølgelig satte en mann seg ved pianoet og spilte…jepp, …You must remember this, a kiss is just a kiss….
Interiøret var flott – et riktig stilfullt sted. Men kun navnet på caféen korresponderer med filmen.
– De var aldri her og filmet, alt foregikk i Hollywood, ler Irish.

Litt utenfor byen slo gutta leir. Rundt dem var det flere franskmenn. Det er visst populært blant dem å campe rundt i Marokko. Så har de heller ingen utfordring med språket, da det jo snakkes fransk her. Fortsatt med Rick’s Café i bakhodet ble det fisket opp en laptop og skjermen viste filmen Casablanca. Skal det være så skal det være.

På vei videre sørover til Rabat ble det et stopp ved noe som så ut som et gammel fort eller slott. En velkommen pause i solen og en mulighet til å ta en titt på livet her.

Underveis…

Videre sørover, stoppet de og kjøpte arganeolje fra denne karen her. Arganetreet er sjeldent og finnes bare i et område fra Essaouria til et stykke sør for Agadir. Treet vokser ekstremt sakte, men til gjengjeld blir det opptil 200 år gammelt. Fra frukten fra dette treet kan man produsere olje til matbruk såvel som hud og helse.

I Agadir ble det kamel til middag og kald drikke. Her var fler turister, byen sies å være landets mest moderne og det bygges stadig hoteller her. Er det turister er det også en Irish Bar, noe min Irish selvfølgelig kunne snuse seg frem til. Det viste seg at det eneste som var irsk her var navnet. Han lo, og fant en annen bar full av expats.


Etter en kort tid i Agadir forlot Irish gutta og tok buss til Marakesh. Herfra skulle han fly videre til England. Han tok inn på et hostel i den gamle Medinaen. Den typiske og flotte mosaikken var overalt, noe jeg fikk se selv på webcam da han skravlet med meg på Msn.

Han tok runden i gamlebyen, beundret Djemaa El Fna Square, drakk te med mint og hadde en bedre middag på Jnane Mogador, et sted som skal få et eget innlegg senere.

Da han gikk ombord i flyet var konklusjonen klar – han vil tilbake til Marokko igjen, helt klart! Menneskene her er utrolig hyggelige og hjelpsomme, og det føltes trygt å reise rundt i landet. Unødvendig å si at jeg også blir med da!


Campingliv – der selv enkle bad har flott mosaikk i dusjen.

Tags from the story
, , , ,
Written By
More from Soletraveller

Berlin – luft under vingene

Byen ropte på meg, og jeg lystret. I Berlins gater våkner jeg...
Read More

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *