Rogaland i ring

Vårt sørvestlige hjørne kan by på mange godbiter. Både i opplevelser og bokstavelig talt. Vi snakker om Rogaland.

Man kan enkelt fly til Sola flyplass utenfor Stavanger. Ta buss inn til Stavanger sentrum, hoppe på en ferge inn til Tau, der en ny buss tar deg et skritt nærmere Preikestolen – fylkets store stjerne. Eller kanskje man bare vil stille seg oppe ved Valbergtårnet og snuse inn sjøluften. Myse på livet fra en kaféstol i fargeklatten Øvre Holmegate, der bygningene er malt i så glade fager at man bare vil smile. Spise sjokolade fra Sjokoladepiken. Lese en bok på Bøker&Børst.

Øvre Holmegate i Stavanger

Rusle videre. Få et glimt av det gamle Stavanger blant de ærværdige trehusene i den gamle bydelen på andre siden av Vågen. Hvitmalte, tett sammen. Ren idyll, innrammet av knallrøde rosebusker
Se på båtlivet nede i Vågen. Store cruisebåter legger til her sommerstid. Fyller nesten opp havnebassenget. Senere er det VM i sandvolleyball, og ikke minst Gladmatfestivalen, der suppe med sik og cognac, og snacks fra lokale bønder gleder smaksløkene.

Gamle Stavanger

Gladmatfestivalen

Men så må man utvide horisonten. Vend nesa sørover. Jæren. Flatt. Det er jernaldergården og sverdene ved Hafrsfjord. Kanskje river det litt i nesa etter gjødsling, men det gjør ikke noe. Lyset er noe eget her. Stemningen. De vide, langstrakte strendene trekker stadig sørover og man kan boltre seg i sanddynene. Så vilt og så vakkert, der kystlinjen kjemper en evig kamp med bølgene som buldrer innover fra det nådeløse Nordsjøen.
En gang sto Antony Gormleys hundre rustne menn her og skuet mot horisonten. Som for å forsterke lengselen havet skaper.

Jæren

Siden trekker man seg tilbake. Finner veiene innover mot fjellene. Tar ferje fra Lauvvik til Oanes. En kort fergetur, men fantastisk utsikt til alle kanter. Kikker inn i Lysefjorden. Ser man noe preikestol? Krysser brua til Forsand og finner Landa Vikingpark. Baker vikingbrød og studerer urtehagen.
Man kan fortsette opp i fjellene. Kjøre på smale små veier som snor seg blant sau, og idylliske gårder. Under fjell som krommer seg over veien, for så å se rett over til fjellhyllen alle her snakker om. Den preikende.

Vil du oppleve den selv? Tilbake over brua, fortsett videre mot Jørpeland. Ta av til høyre, opp mot fjellene. Fjellhyllen er populær, stadig flere setter kursen til Preikestolen (205 000 besøkende i 2013), men høydene rundt den er utrolig vakre de også. – And the fjord, som turistene sukker fornøyd når de skuer innover Lysefjorden.


De deilige fjellene. Området rundt Jørpeland er mye mer enn bare Preikestolen. Her er god plass å boltre seg på.

Tau-fergen tar deg tilbake til Stavanger, og når ringen er sluttet, plukker du opp ferske reker fra en av båtene langs kaia. Store og saftige, med en deilig saltsmak. Nordsjøen.
Deilige Rogaland. Hvor man kan boltre seg høyt og lavt. I byen. På landet. I fjellene. Kanskje skarrer du litt på r’en når du reiser herfra også.

Written By
More from Soletraveller

Biltur på Balkan

Soletraveller tok en rundtur på Balkan, og fikk et innblikk i fire...
Read More

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *