(S)Cuba

På den siste reisen kunne vi endelig ta på oss dykkerutstyr og hoppe i havet igjen. Det var virkelig altfor lenge siden sist!

Før vi reiste til Cuba hadde vi sett en del dokumentarer om øya, og det trigget litt ekstra da vi hørte at korallrevet her er i svært god forfatning, i motsetning til resten av det karibiske hav, der mange koraller nesten er utryddet. Én teori er at det hele skyldes Cubas økologiske jordbruk.

Da Sovjetunionen falt sammen, og dermed måtte trekke tilbake all bistand til Cuba, gikk øya inn i det de kaller ”Special period”. Det var tunge dager, og det tvang til slutt folket å gå tilbake til gamle jordbruksmetoder for at alle skulle få mat. Med dette har de hatt årevis med fravær av sprøytemidler som har sivet ned i jorden og ut i havet.


Joes første testdykk med GoPro. Vi trenger nok et filter for å få frem fargene bedre.


Noen fakta fra dykkene (vi hadde to stk.)
Første dykkersted: Maria Aguilar
Andre dykkersted: Coya Blanco
(Begge utenfor Trinidad)
40 meter sikt
Dykking fra båt
3,5 mm våtdrakt (kort)
26 grader i vannet
16 meter dybde
Noe av det vi så: elgkorall, hjernekorall, gule og blå svamptuber, murene, sommerfuglfisk, løvefisk, grunt fish, sand tilefish (hva heter de siste på norsk?)

På båten var vi tre grupper á 4-5 personer, og divemasteren vår var virkelig roligheten selv. Han passet godt på oss. En del av utstyret var temmelig slitt (våtdraktene hadde virkelig sett bedre dager), men det viktigste virket greit. Det skal sies at de har ventet på nytt utstyr siden 2005.

Det får ikke gå like lang tid til neste dykk, det er helt sikkert. Vi vet ikke helt hvor det skal bli, men jeg må innrømme at jeg har lest artikler om dykkerturer over flere dager der man bor på båten, med interesse. Og at de lager en kunstinstallasjon – Underwater Museum – på Lanzarote, tilsvarende den i Mexico, det er veeeeldig spennende. Så er det selvfølgelig diverse rev rundt omkring på planeten, og de vakre hvalhaiene har ennå ikke fått møte Soletraveller.

Dykkersertifikatet ligger der som en påminnelse nå: Det får ikke bli lenge til neste gang.


Ikke helt som Murad Osman, vi får øve mer.

Tags from the story
,
Written By
More from Soletraveller

Røros – helt for oss selv

Pippi Langstrømpe har feiret jul her, kulderekorder har blitt målt her, og...
Read More

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *