Cuba og bilene

Det er ikke til å unngå at en reise til Cuba vil handle mye om bilene – de gamle herlige amerikanske doningene.

Når man i tillegg reiser dit med en herreavdeling som er svært interessert i biler blir opplevelsen gjerne slik:


Et lite møte mellom Land Rover-eiere

I dag finner du en utrolig kreativitet her for å få ting til å vare og til å fungere

Ruth og jeg kunne gå og skravle og plutselig skjønte vi at vi var alene. Laaangt tilbake sto altså to snuter og kikket ned i en eller annen motor. Og stilte eieren av bilen tusen spørsmål om hva han hadde der og hvordan han hadde gjort det. Cuba er en destinasjon nesten ene og alene verdt å reise til for bilene, om man har interesse i den gaten. Etter den amerikanske handelsblokaden ble det forbudt å importere amerikanske biler til øya.  Sovjetunionens tilbaketrekning førte til at befolkningen virkelig måtte klare seg med det de hadde for hånden. I dag finner du en utrolig kreativitet her for å få ting til å vare og til å fungere. Gjenbruk på høyt nivå, noe vi her hjemme i vårt forbrukersamfunn virkelig kan lære noe av! Derfor ruller altså Chevroletene rundt med for eksempel en Mitsubishi-motor. Det er også de som bruker båtmotor i doningene sine …!

 
Slik det er i dag, fungerer Havannas gater nesten som et museum for bilinteresserte. Da herreavdelingen en dag forsvant igjen var det denne som trakk oppmerksomheten:


En Vanguard.

Det er selvfølgelig nyere biler også på øya, og vi så mange elektriske mopeder, noe som er en velkommen overgang fra de gamle stinkende dieselmotorene.

Selv om Cuba (forhåpentligvis snart) skulle se bedre dager økonomisk, tror jeg likevel de amerikanske bilene vil fortsette å rulle i gatene. De er en så stor del av det cubanske imaget at turistene vil forvente å se dem der.

Written By
More from Soletraveller

Fragmenter fra Praha

Gone fishing… No worries… Dinner for one a touch of…somewhere else… Make...
Read More

2 Comments

  • Selv om jeg ikke er så spesielt bilinteressert selv, så var møtet med alle de gamle bilene på Cuba skikkelig fascinerende. Jeg fikk skyss i noen skikkelig smelteverk av noen biler, haha. Det var sikkert deler til minst 10-20 forskjellige kjøretøy i én og samme bil. Ganske utrolig hva disse lokale mekkerne får til i grunn. 🙂

    • Ikke sant! 😀

      Jeg lar herreavdelingen få ha bilinteressen for seg selv, men kjøretøy kan virkelig være et fascinerende skue når man reiser og på Cuba er de gjerne eye candy.
      Før vi reiste, så vi en amerikansk serie (filmet på Cuba, ja) om et par cubanere som skulle pusse opp bilene for å kunne bli medlem i en av bilklubbene på øya. Bilene må ha en viss standard for å kunne bli med, og det var hardt arbeid! Både for å finne pengene til delene og å få alt til å funke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *